Насоки за орална хигиена

на пациенти със зъбно-челюстни деформации – Проф. д-р Л. Андреева, дм

Значението на добрата орална хигиена е важно за цялостното здраве на човека, добрата визия на пациента и показва отношението му към самия него.

Постигането на правилно подредени зъби, красива усмивка и функционално здраво съзъбие в днешни дни се постига с помощта на фиксирана техника. Тя е най-масовият ортодонтски апарат. Елементите на тази система – брекети, дъги, лигатури и аксесоари затрудняват до голяма степен устната хигиена. Те са обективен фактор, който я влошава поради големите възможности на задържане на храна. Съществува и един субективен фактор – това е възрастта, в която се неглижира външния вид, липсва търпение за правилно и достатъчно време за миене на зъби, то е „дълго“ и до голяма степен всеки е бунтар на всичко, което казват големите. На фона занемарената устна хигиена, ортодонтското лечение върви трудно. Необходимо е средство, което да убеди небрежният към себе си пациент, че има лоша устна хигиена.

Това средство е: „ Детектор на устната хигиена“

Действието на това средство е чрез въвеждане на физични методи за определяне наличието на кариесогенни микроорганизми. Методът, който се използва е способността на патогенните микроорганизми да флуоресцират. Детекторите на устна хигиена използват именно свойството на порфирините, отделяни при метаболизма на бактериите в плаката, да флуоресцират в бледочервен до червен цвят  при облъчване с виолетова светлина.

Откритието, че може да се установи границата между здрав, болен и застрашен емайл е незаменим начин да се следи и осигури максимално добра устна хигиена. Благодарение на флуоресценцията и излъчената на мека розова светлина, пациентът може да бъде убеден, че не се е измил добре.

Инструкция за устна хигиена на ортодонтски пациент с приложение на „Детектор на устната хигиена“

Най-добрият момент за въвеждане на помощното средство е началото на лечебния етап. В деня на поставяне на брекетите, зъбите са професионално почистени и полирани. Това е част от клиничния протокол за начало за лечение с фиксирана техника. Приема се, че зъбите са най- чисти – професионално хигиенизирани, пациентът не е  ял, т.е. няма никаква предпоставка за натрупване на хранителни остатъци, брекетите са току-що залепени.

Демонстрира се на пациента ползването на „Детектора на устната хигиена“ при интересни условия – в затъмнено помещение. В този момент пациентът вижда нормалната светлина, която осветява зъбите и фиксирания апарат при идеална устна хигиена. Какво вижда пациетът

– сиянието на белите, чисти зъби е синьо-виолетово. Около металния брекет светлината е същата, защото те все още не са използвани и замърсени.

В клиничния протокол при поставяне на фиксирана техника, пациентът преминава през задължителен инструктаж за поддържане на устна хигиена при ортодонтско лечение. За проверка на доброто измиване на зъбите се предлага пособие – „Детектор на устната хигиена“. Пациентът е инструктиран, че не трябва да вижда розова светлина, което е характерно за патогенни микроорганизми. Не бива да се разчита на коректност от страна на пациента за разпознаване на розовото обагряне, най-често около брекета, защото той може да не го забележи. Но на следващото посещение, преди клиничната манипулация, асистентът проверява устната хигиена с „ Детектор на устната хигиена“.

Местата, където най-често се наблюдават патологенни организми са:

  1. Лигатури – силиконови или телени. По силиконовите ластици се натрупва зъбнаплака, защото те поемат хранителни отпадъци – променя се цвета на лигатурния ластик. Ако дъгата е лигирана с телени лигатури, то обагрянето е там, където е най- труден достъпа за миене – около усукването на лигатурата.
  2. Около ръбовете на брекета, поради ретенционно място, там може да се натрупат хранителни остатъци.
  3. В областта на шийката на зъба – там пациентът се страхува да четка, защото понякога може да потече кръв. Обикновено, при първия контролен преглед след залепването на брекетите, който обикновено е  след  6  седмици,  плаката не  се  е  калцирала.  При наличието й, на пациента се демонстрина светло розовото оцветяване в зависимост от степента на натрупване на патогенни организми. 
  4. Местата на натрупване на зъбна плака са: повече в долната челюст гингивално вестибуларно, защото мястото е малко и трябва търпеливо да се почиства, а може да предизвика и кървене. Слеващото място по честота е гингивално вестибуларно на горната челюст
  5. Наличие на натрупан зъбен камък в областта на долните фронтални зъби – свети виолетово розово, защото често е съпроводено с възпалителен процес. 
  6. Възпаление на устната лигавица – най-често в областта на горните фронтални зъби при устнодишащите деца или тези, които спят с отворена уста. Лигавицата е пурпурно – виолетова. Пурпурният оттенък се увеличава според степента на възпалението.

В случаите на некалцирана плака, пациентът се инструктира да четка енергично, особено

с интерденталните четки около брекетите и да проверява с „ Детектора на устната хигиена“ дали изчезва розовото сияние.

Калцираната плака се констатира с „ Детектора на устната хигиена“, но пациентът не може сам да я отстрани. Тогава се препоръчва професионално почистване.

Поведението при установяване на зъбен камък и възпалителни процеси на лигавицата е подобно, само се констатира, а лечението е професионалист.

Използването  на  „Детектора  на  устната  хигиена“  е  средство,  което  е  изключително подходящо за контрол на устната хигиена.

Предимствата му са:

  • Лесно приложимо
  • Ефективно
  • Многократно за използване
  • Евтино

За вас подготви,

проф.  Лаура Андреева,  дмн