VI. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАМ ПРЕДИ ДА СИ КУПЯ ДИОДЕН ЛАЗЕР?

Денталното лечението днес  е една сложна комбинация от знания и умения, изискващи както изключително висока квалификация  на лекуващия така и наличие на съвременни високоефективни  лекарствени средства, апарати и съпътстващи инструменти.  Тези изисквания са силно стимулирани  и от непрекъснато променящите се очаквания на  добре информираният пациент  (т.н. интернет пациент), а  друг вече почти не остана.

Какво е добре да знаем преди да се оборудваме с  един от най-ефективните дентални инструменти –  диоден лазер

В денталния кабинет навлезе широка гама от прекрасни инструменти, но несъмнено един от тях, който съществено промени,  както ефективността  на лечебния процес,  така и комфорта на пациента,  стана  „Диодният лазер”.  В този материал от рубриката „Тънкости в лазерната стоматология” ще дадем техническа информация,  достатъчна  за да ни орентира  в съществените потребителски характеристики,  за да може избраният от нас лазер да бъде ефективен, сигурен и не много скъп.

Какво се очаква от инструмента  „Диоден лазер”?

 1. Висока медицинска ефективност при лечение;
 2. Липса на риск при работа с инструмента;
 3. Лесно усвояване на начина на работа с инструмента;
 4. Гарантиран сервиз и подръжка;
 5. Постижима за всеки кабинет цена.

Какъв лечебен резултат  се постига при работата с този инструмент?

 1. При кюретаж на пародонтален джоб – за около 10 секунди,  без кръв и болка, да премахне инфектираната гранулационна тъкан, да осигури стимулация на подлежащата тъкан , да осигури придружаващ механичен атачмънт;
 2. При стерилизация на ендодонта – да коагулира и затвори входовете на дентиновите и латералните канали, да премахне евентуално остатъчна пулпа и да премахне размазаният слой;
 3. При всички видове гингивектомии и гингивопластики (разрези, френулотомии, премахване на прораснала гингива, ретракция преди вземане на отпечатък, разкриване на имплантати, абсцеси и др.,  без кръв и болка, в сухо поле да осигури бързо, безрисково премахване на тъкан с едновременно осигуряване на коагулиран слой, служещ като превръзка и създаване на силно стимулирана подлежаща тъкан за отчетливо по-бърза регенерация на тъканта без цикатрикси.

Каква мощност трябва да има нашият инструмент?

Лечението с  диоден лазер се основава на преобразуване на светлинна енергия в термична, която предизвиква коагулация или карбонизация на атакуваните клетки с последващото им отхвърляне от организма. Под  зоната за обработка прониква и силно отслабена светлина, която доказано предизвиква силна стимулация на регеераторните процеси, но засега за механизма на фотодинамично въздействие все още съществуват множество теории, които предстои с развитието на техниката да бъдат доказани.  Поради термичният характер на процеса на деструкция на тъкан количеството на преобразувана енергия е равна на средната мощност на приложената светлина по времето на въздействие. По тази причина в последните години денталните лазери с предпочитание работят в непрекъснат режим, като работата им в импулсни режими се практикува с търговска цел при конкурентното им предлагане на пазара.

Добрата европейска практика е утвърдила следните препоръчителни режими на работа:

 1. При кюретаж на пародонтален джоб и при стерилизация на ендодонта – 0,6 до 1 W.
 2. При гингивектомии и гингивопластики – 1,3 до 2 W.  Тези стойности са заложени в предварително записаните в апаратите програми за различните заболявания. Добрата практика препоръчва и интуитивна корекция в процеса на работа в зависимост от скоростта на движение на ръката на лекуващия и други специфични особености на конкретния медицински случай.
 3. Масово предпочитана мощност – 3 W (с един ват резерв).

Световод. Какъв работен орган да изберем?

Световодът е основният работен орган служещ да подведе светлината от апарата до зоната за терапия. В диодните лазери се използват два вида конструктивно различаващи се световоди;

 1. Световод – тип сменяемо типче.  Поставя се чрез допълнителен оптичен куплунг към основен световод, постоянно свързан с апарата.  Предимство – лесно поставяне и свързване.  Недостатък: скъп; не може да се регулира работната дължина на проникващата част при кюретаж и ендодонтска обработка; обикновено се изпълнява от лесно чупещ се кварц  и при счупване е затруднено отстраняването от ендодонта или джоба.

В последните разработки се избягва от производителите.

2. Класически дълъг моновлакнест световод  с възможност за настройка на дълбочината на въвеждане. Удобен , универсален. Предпочитан в последните разработки на производителите. Изпълнява се в няколко размера  (от 0,2 д0 0,4мм в диаметър) и в две разновидности:

  –  изпълнен от кварц – с висок коефициент на пропускане, но с висок риск от концентрация на механични напрежения и опасност от счупване в джоб и ендодонт;

 –  свръхеластичен световод – специално изпълнение,  с  допълнителни органични включвания, придаващи му и гъвкавост и малка вероятност от счупване в закрити зони за обработка. Прилага се с предпочитание в най-новите разработки на производителите.

За повече информация от Рубрика: Тънкости в лазерната стоматология.

www.opticalaser.eu   – раздел  ”Рубрика”

info@opticalaser.net

тел. 0888 835 588  или  02/822 11 05